Ostetallerkenen

Få inspiration fra vores ostesortiment til din anretning

Et bredt sortiment af oste

Er du på udkig efter en ost fra et specifik land eller område, en laktosefri ost eller "bare" et godt tilbud på en lækker ost, så har vi altid et godt udvalg.

Det stopper selvfølgelig ikke dér, fordi vi tilbyder blandt andet en halloumi eller vegansk/plantebaseret ost, en ost til nachos, en mozzarella til stracciatella, oste fra Arla Unika og Them. Primadonna oste, emmentaler, brie og burrata. You name it, we've got it. 

Har du brug for hjælp til at vælge den rette ost til din vin eller osteplatte, så hjælper vi gerne med forslag. Hop direkte til lige den ost, du gerne vil lære mere om eller tag hele turen igennem!

 

Arla Unika Oste

Startskuddet for Arla Unika var, at kokke i 2002 udfordrede Arla med spørgsmålet "Hvor er mangfoldigheden og den unikke smag i jeres produkter?" Dette satte dem på en læringsrejse sammen inspireret af ny nordisk køkken, hvor produkterne, vi kender i dag og har på vores hylder, er skabt i samarbejdet mellem Arla og dedikerede mejerister, produktudviklere, kokke, baristaer og iværksættere. I dette partnerskab finder de forsat inspiration og ekspertisen til at skabe banebrydende mejeriprodukter.

Målet er forandret siden 2002: At løfte mejeriprodukter til gastronomisk verdensklasse i samarbejde med top gastronomi - missionen kaldes "Nye Højder".

Tag et kig på to udvalgte oste fra Arla Unika herunder: 

Den hvide dame

Arla Unikas Den Hvide Dame er en hvidskimmelsost, der som byder på en fornem balance mellem fedt og syre. Osten er blød i sin struktur og byder på en sprød, tynd overflade af hvidskimmel, som bidrager til ostens smagsprofil. 

 

 

Gammel knas

Den populære Arla Unika Gammel Knas er en nyfortolkning af Havarti. En ost der overrasker i smag og struktur, hvor ostens søde, syre og fedme får modspil fra de knasende sprøde proteinkrystaller

Fås i forskellige størrelser. Se størrelserne og flere varianter fra Arla Unika her:

TIP: For at give dine gæster en mere nuanceret og koncentreret smagsoplevelse anbefaler Arla Unika, at de serveres tempererede. Dette kan gøres ved, at ostene tages ud 1 time før de skal spises. Få flere serveringstip og bliv klogere på Arla Unika ved at klikke her. 

 

Vesterhavsoste

Det unikke klima ved Vesterhavet sætter sit præg på osten, og skaber en smag, der er både robust og delikat. Vesterhavsost kendetegnes ved sin dybe, karakteristiske smag og fyldige tekstur, der smelter på tungen.

I 2008 vandt Vesterhavsosten "Gourmetprisen" med følgende begrundelser: "Flot struktur, nærmest krystalliseret, har karakter og terroir*"

Oplev den udsøgte Vesterhavsost fra Thise - en sand gastronomisk perle.

*Terroir er når jord, klima og geografi, præger smagen i landbrugsprodukter som vin, ost og fødevarer fra en bestemt region.

 

Primadonna

Den hollandske røde Primadonna ost er for mange et vigtigt element på ostebordet og en favorit som snack. Men den kan sågar også bidrage med sin nøddeagtige smag og strejf af sødme i madlavningen - enten som tern eller revet over en ret. Rød Primadonna er lagret i 9 måneder og byder på unik smag med noter fra både gouda og parmesan. 

Vidste du, at der er en række Primadonna oste, hvor hver farve har sin egen lagring? Farverne er Blå (4 mdr.), Rød (9 mdr.), Sort (12 mdr.) og Grøn (6 mdr.)

 

Et udvalg af franske oste

Frankrig byder på velkendte oste som Comté, Raclette, Roquefort, Camembert og vi kunne blive ved... Blandt de klassiske franske oste gemmer en fransk egnost sig, som bærer navnet "Tomme de Savoie". 

Denne ost kommer fra et lille Mejeri ved navn Pochat & Flis, som har eksisteret siden 1919. Den er fremstillet af termiseret mælk (skånsomt varmebehandlet). Overfladen er dækket af en flot naturlig grå- og hvidskimmel, som ikke bør spises og selve ostemassen er lys gul indeni. Smagen overrasker ved at være mild og samtidig fyldig med en anelse syrlighed. IGP-mærket sikrer ostens tilhørsforhold til egnen.

Se flere franske oste herunder: 

 

Gorgonzola

En ost med mange muligheder. 

Gorgonzola er en ost, som både kan stå alene på et ostebræt - fordi den smager godt som den er, men kan af samme årsag bruges til at løfte smagsoplevelsen i andre anretninger.

Den kraftfulde, cremede ost åbner nemlig en verden af kulinariske muligheder, hvor den både som topping på saftige bøffer, smeltet ind i en lækker sauce til pasta, i tern på en lækker salat, bagt ind i tærter eller på pizza hører hjemme. Og den kan faktisk bruges til meget mere. 

Hylderne i alle mejeriafdelingerne byder på et bredt udvalg af Gorgonzola.

 

Brie

Coeur de Lion (løvehjerte) Brie er en autentisk fransk brie, som karakteriseres ved sin fine hvide skimmel, sin bløde og cremede konsistens og sin friske aroma. Smagen er mild, men fyldig og flødeagtig.

Serveres bedst helt simpelt: sammen med et stykke sprødt fransk baguette, hvor og når som helst, men er næsten selvskrevet på ostebordet. Prøv den sammen med friske bær og frugter.

 

Gedeoste

Gedeost er en alsidig ost lavet af gedemælk. Den har nemlig en forfriskende, let syrlig smag og nøddeagtig undertone og gør sig derfor godt i salater, på pizzaer, i saucer og mange i andre anretninger. Gedeost Chèvre besidder delikat smag og lækker cremet konsistens. Den kan derudover både smøres, serveres i skiver på ristet brød eller smeltes til en lækker sauce. Find den til:

 

Plantebaserede oste

Vores mange plantebaserede varer inkluderer naturligvis også veggie oste, der kan erstatte indslagene på den traditionelle osteanretning. 

Fx den cremede Applewood Vegan med røget smag eller Mexicana Vegan, der med en smag af krydderier, jalapeños og chili giver et "kick" til en planterig servering.

Begge oste har god smelteevne og er kilde til både calcium og B12. Se priserne og flere oste fra vores leverandører, bl.a. Halloumi, som både kan grilles og steges:

Tilbehør

 

Marmelade fra Arla Unika

Et rigtigt godt match til måde Arla Unika oste, men også til oste som Vesterhavsosten, den franske Brie eller til de plantebaserede. Marmeladesortimentet fra Arla Unika byder på marmelader med dybde, friske eftersmage og intens aroma, som passer godt til ostebordet. Netop deres marmelade med solbær og honning byder på flydende konsistens med kontraster fra knasende solbærkerner og hele bær. Find den resten af oktober til:

Se hele udvalget af marmelader og kiks, som passer perfekt til ostebordet: 

Redskaber

Anret din ostetallerken på fade til selskabet, skær med den helt rette ostehølv eller osteskærer eller anret ostebordet på ovale buffetfade:

Vine til osten

 

Pinot Noir til osteplatten

Les Peyrautins Pinot Noir er en skøn, prisvenlig vin, der er skabt til at glæde og nyde uden besvær. Den fortrinlige årgang præsenterer noter af sødmefulde jordbær, hindbær og et strejf af multebær. Vinen er velafbalanceret uden påtrængende garvesyrer og moderat alkoholindhold på 13%.

Pinot Noir er et godt vinvalg til oste, da denne druesort tilbyder en let og frugtagtig karakter, der komplementerer osten med finesse. Dens milde tanniner og friske syre skaber en harmonisk balance. 

TIP: Når der vælges vin til ost, sigter man efter en balance mellem vinens karakter og osts smagsprofil.