Jubilæumsopskrifter - En gastronomisk tidsrejse
I anledningen af inco i Kødbyens 100 års jubilæum udarbejdede vi, i samarbejde med koncernes gastronomiske konsulent, Søren Kyed en række opskrifter med afsæt i årene fra 1922 op til 2020’erne.
Billederne er taget forskellige steder i inco i Kødbyen, så mon ikke lokation kan genkendes!
Jubilæumsopskrift 1920'erne
Postej af Bertels gris med syltede rødbeder, sennep og peberrod
Med stærk stigende svineproduktion lærte danskerne sig at bruge de dele af svinet, der ikke blev solgt som bacon til englænderne. I denne sammenhæng blev farsretter et yndet indslag på danske spiseborde.
Farsretter havde tidligere været meget tidskrævende at fremstille, da man møjsommeligt skulle skrabe kødet med en kniv, men da kødhakkeren omkring år 1900 blev tilgængelig for den brede danske befolkning, kom der andre "boller på suppen". Nu kunne danske husmødre – for det var stadig altovervejende hende, der stod for madlavning i hjemmet – for første gang give sig i kast med farsproduktion uden, at det ville kræve en halv dags arbejde.
(Kilde: Det Kgl. Bibliotek)
Jubilæumsopskrift 1930'erne
Ærtekotelet med syltede løg og mynte
I løbet af 1920’erne begyndte internationale ernæringseksperter at identificere en række vitaminer i vores mad. Det betød, at man dels begyndte at interessere sig for, hvad maden konkret indeholdt af næringsstoffer og at man lagde sig ekstra meget i selen for ikke at ødelægge madens næringsstoffer gennem kogning og stegning.
I praksis betød det, at vi så den første egentlig rawfood-bølge herhjemme. Gryden og panden skulle skiftes ud med rivejern og hakkebræt, og vi skulle spise langt flere slags grøntsager, end vi tidligere havde gjort. I den forbindelse blev kålen særlig populær. Den kan nemlig som én af de eneste råvarer spises rå året rundt i Danmark fordi den tåler frost.
(Kilde: Det Kgl. Bibliotek)
Jubilæumsopskrift 1940'erne
Konserves med grillet citron og mayonnaise med ristet gær
I 1941 indførtes en konserveslov, der bragte mange betydelige fremskridt, bl.a. skulle konservesdåser være forsynet med navn og adresse. Samtidig blev der også indført et kontrolnummer på fiskekonserves.
(Kilde: Beauvais)
Jubilæumsopskrift 1950'erne
Hotdog med purløgsmayonnaise
Efter verdenskrigens afslutning blev mange amerikanske retter meget populære og bl.a. fænomenet ”hotdog” kom på manges læber. Samtidig havde pølsevognen sin storhedstid i 50’erne til 70’erne og hos enhver ”Café Fodkold” kunne du få en hotdog.
Jubilæumsopskrift 1960'erne
Stjerneskud
Den ukronede dronning af smørrebrød Ida Davidsen opfinder ”Stjerneskuddet”, da kosmonauten Jurij Gagarin besøger København i 1962. Den legendariske ret, som pynter på enhver tallerken er lige så populær nu, som dengang.
Jubilæumsopskrift 1970'erne
Indbagt mørbrad med Hasselbachkartofler og salat med mormordressing
Danmarks første mærkevaregris lanceres og den får navnet Antonius grisen. I Dansk Cater har vi også vores helt egen mærkevaregris, nemlig Bertels grisen, som er danske øko grise, der lever det gode bæredygtige grise-liv hos Hestbjerg Økologi ved Holstebro.
Jubilæumsopskrift 1980'erne
Lørdagskylling med bagt kartoffel og agurkesalat
Lørdagskyllingen holdt sit indtog på de danske middagsborde og en klassiker var hermed født. Retten var nem, da man blot tog foliebakken direkte fra fryseren og satte i ovnen. Denne gang har vi dog kræset lidt mere for kyllingen, og dét kan smages.
Jubilæumsopskrift 1990'erne
5 østers med tilbehør
I 1990’erne var nøgleordet ”Fusionskøkkenet” og der blev i dén grad fusioneret og eksperimenteret i alle retninger med både råvarer og kogekunst fra forskellige lande, især fra det asiatiske og sydeuropæiske køkken. Her har vi fusioneret østers med forskelligt tilbehør fra vores store sortiment, med smage, som kan overraske selv de mest traditionelle ganer.
Jubilæumsopskrift 2000'erne
Olivensphere
Det ikke så mundrette ord, Molekylær gastronomi, dukker op i 2000’erne. Det betyder kort og godt, at man via øget kendskab til kemiske og fysiske processer i madlavningen, kan nytænke både tilberedningsmetoder og brugen af råvarer. ”Sphere” er en af de mest ikoniske retter fra den legendariske spanske restaurant ”elBulli” og herunder lavet i en oliven version.
Jubilæumsopskrift 2010'erne
Makrel med agurk, kærnemælk, peberrod og ramsløg
2010’erne rammes vi af det Nordiske Køkken og vi går tilbage til rødderne. Dette resulterer i retter baseret på råvarer og traditioner fra Norden, som bruges til at kreere naturlige og elegante retter. Retter som var med til at sætte Danmark på det gastronomiske verdenskort og i en elite, som vi stadig den dag i dag, er i toppen af.
Jubilæumsopskrift 2020'erne
Mazarintærte med bælgfrugter og linsekrokant
Bæredygtighed og grønne retter drøner med fuld kraft ind i 2020’erne. Ord som plantebaserede retter, Veggie, bælgfrugter og bæredygtighed kommer på alles læber og bliver en stor del eller ligefrem hele dele af portionen på tallerkenen. Og også vores eget vareudvalg indenfor disse kategorier vokser med lynets hast.
Jubilæumsopskrift med fremtidsinspiration
Gulerødder bagte med kaffe, Fuegobønner og sauce med ristet brød samt kumquats
Det er svært at spå, og især om fremtiden. Men vi er sikker på, at kompasset drejer mod en mere og mere bæredygtig retning, hvor der er stor fokus på et minimum af madspild, en plantebaseret livsstil og en bæredygtig tankegang. Som fx i denne ret, hvor der både er brugt bælgfrugter og grøntsager, samt restprodukter i form af kaffegrums og gammelt brød.
Vores historie
Gennem årene er vores kundegruppe blevet udvidet og tæller i dag bl.a. slagtere, caféer, bagere, restauranter, foodtrucks, cateringfirmaer, kantiner samt andre erhvervsdrivende med et cvr nr.
Det hele startede i 1922 i Kødbyen på Vesterbro i København...
1922
inco bliver stiftet som et andelsselskab d. 1. januar 1922 af en gruppe høkere
I 1922 gik en gruppe høkere sammen for at stifte en indkøbsforening og inco navnet blev en realitet. De ønskede at importere amerikansk svinekød til Danmark, da svinekød på det tidspunkt var en mangelvare i Europa.
Idéen viste sig at være bæredygtig og sidenhen blev foreningens formål at indkøbe og opnå stordriftsfordele inden for andre varegrupper end kød, nemlig tørvarer, emballage og konserves.
FUN FACT
I 20’erne var retter med kødfars i høj kurs, også i de private danske husstande. Kødhakkeren, som blev tilgængelig i den brede befolkning omkring 1900 tallet, gør det nemt at lave fx postej og frikadeller. (kilde: Nationalmuseet)
1934
Kødbyområdet indvies (og inco flytter ind som lejer)
I 1934 blev Københavns nye kød- og flæskehal indviet i den Hvide Kødby på Vesterbro. Her handlede slagterne med kommissionærerne på Nordens største marked for kød og flæsk og området er stadig, præcis som dengang, det centrale marked for handel med kød og flæsk i København (og sidenhen med udvidelse af andre varegrupper).
inco flyttede ind som lejer og en københavnsk legende er skabt.
1960'erne
inco indfører kundenumre, da andelen af andelshavere stiger
Er du kunde i inco, så ved du, at du skal have et kundekort for at kunne handle. Men sådan var det ikke til at begynde med, men som flere og flere medlemmer kom til, var man ”nødt” til at indføre et nummersystem og det skete i løbet af 1960’erne.
I dag har vi fortsat kundenumre og dette bruger vi blandt andet til at kontakte dig i tilfælde af tilbagekaldelser af fødevarer. Vores professionelle håndtering af tilbagekaldelser har vi altid været kendt for - vi har altid sat os for at håndtere det simpelt og gnidningsløst, så du får de oplysninger du skal bruge i din egenkontrol, så du trygt kan handle hos os.
Har du ændringer til dine kontaktoplysninger, så husk at informere os. Det kan du gøre lige her: København/Glostrup eller Aarhus
FUN FACT
Kundenr. 1 i inco tilfaldt daværende Slagtermester Leon ”Munken” Munk. Kundenummeret overgik dog til tid og evighed til æresformand Slagtermester Bjarne Juhl i stedet, da ”Munken” blev direktør i inco kød i 1969.
1967
inco etablerer selvbetjeningslager til videresalg og produktion ex kød
Selve Cash & Carry tankegangen som vi kender til det i dag etableres (dette gælder dog ikke for kød).
Kundegrupper som slagtere, fiske- og ostehandlere kan fra dette år, købe varer i inco til videresalg, produktion og den daglige drift. Siden da har mange flere kundegrupper fået sin daglige gang i vores butikker.
Er du endnu ikke kunde i inco, kan du nemt blive det lige her. Du skal blot være cvr registreret.
FUN FACT:
I daværende tilbudsaviser oplyste inco et forslag til en udsalgspris, så varen kunne videresælges til en rimelig markedspris (hverken for dyr eller for billig).
1968
inco Kød etableres
inco’s kødafdeling ”inco Kød” blev etableret, så der kan serviceres de mange slagtere, der siden 1967 havde fået deres daglige gang i butikken i Kødbyen. Slagterne var på daværende tidspunkt vores største kundegruppe.
Læs mere om nogle af de services, vi tilbyder i vores kødafdelinger!
FUN FACT:
Så sent som i 1991 blev det sidste kreatur slagtet i selve Kødbyen.
1980
inco samler alle aktiviteter under ét tag i Flæskehallen i Kødbyen
inco har gennem tiden haft flere lokationer fordelt i Kødbyen, men i 1980 blev alle alle aktiviteter samlet under ét tag i Flæskehallen i Kødbyen og blev til vores inco butik, som vi kender den i dag.
1994
inco indfører fysiske kundekort
Hvor man før i tiden blot oplyste sit kundenummer, når man skulle betale, blev et fysisk plastik kort introduceret i 1994. Kortet blev indført som en sikkerhedsforanstaltning (for at undgå misbrug) og den dag i dag, værner vi stadig meget om sikkerheden ift handel i vores butikker.
I dag kan du også handle med vores inco app, som du finder lige her
1999
inco går på www som den første fødevaregrossist i Danmark
Internettet er i 90´erne kommet for at blive og inco var med som den første fødevaregrossist i Danmark. Vi fik vores egen hjemmeside nemlig www.inco.dk og vi var meget stolte af siden. Den dag i dag hedder siden stadig inco.dk, og her kan du holde dig opdateret om vores onlinesortiment, nyheder, åbningstider, veggiesortiment og meget, meget mere.
Herudover kan du altid få koncernens opdaterede ESG-rapport, certificeringer, samt egenkontrolsdokumentation og samhandelsbetingelser, se mere her
FUN FACT:
Vores tidligere slogan var: Specialfødevarehandelens Gastronomiske Mekka – i dag bruger vi mest: Når du handler i inco, handler det om dig og sådan har det været siden 1922.
2004
inco Kød sammenlægges med inco Cash & Carry
Gennem vores 100 år har vi løbende udvidet vores virke og optimeret vores forretningskoncept. I 2004 sammenlagde inco Kød divisionen med inco Cash & Carry delen og inco butikken i Kødbyen som du kender i dag, blev en realitet.
Vi har over 33.000 varenumre i vores sortiment og flere kommer løbende til. Skulle der være noget, du ikke kan finde, så tag endelig fat i os, så gør vi alt for at skaffe det hjem til dig. Find kontaktinfo på alle afdelinger lige her
FUN FACT
Vi har altid haft div. rengørings-og desinfektionsmidler på hylderne, da det er helt almindeligt, når man arbejder i et køkken, men hvem havde forestillet sig, at de skulle blive blandt vores mest solgte varer i 2021.
2005
inco i Kødbyen introducerer selvscan for alle kunder
Selvom vi er 100 år, har vi altid været med på beatet.
I 2005 var vi blandt de første i branchen, der introducerede håndscannere, så man selv kunne vælge om man ville scanne sine varer eller lade en inco medarbejder gøre det i kasselinjen.
I vores butikker kan du altid se vores varer, men det kan du også online. Det kræver blot et password og det kan du få lige her
FUN FACT
I ”gamle” dage blev ens kundenummer råbt op af en kassemester, der sad ved en forhøjet skranke (også kaldet hovedkassen) og herefter gik man op til ham og betalte.
2007
inco i Aarhus åbner
D. 22. oktober 2007 stod den helt nyopførte bygning i Tilst ved Aarhus færdig og der er nu inco butikker på både Sjælland og i Jylland. På hylderne i butikken finder du også her et stort og bredt udvalg af bl.a. fisk, kød, mejerivarer og vin & spiritus.
FUN FACT:
Fiskeafdelingen i Aarhus fylder hele 243 kvm, så vi er ret sikre på, at du til hver en tid kan finde en masse frisk fisk og skaldyr i fiskedisken.
2009
incos distributionsafdeling flytter fra Flæsketorvet til Brøndby
inco har gennem årene udvidet sig til at også at levere varer. Afdelingen for dette vokser sig til en distribution af fødevarer til store dele af restaurationsbranchen.
I 2009 fraflytter distributionsafdelingen på Flæsketorvet og får nu adresse på Park Allé i Brøndby.
BONUS INFO
Det er på denne adresse, at man nu finder AB Catering København
2011
inco bliver en del af Dansk Cater
I 2011 blev inco butikkerne opkøbt af Dansk Cater og får dermed en helt ny familie, bl.a. de to søsterselskaber: AB Catering og BC Catering, som begge er distributionsvirksomheder. AB og BC har afdelinger i hele Danmark.
2012
inco bliver ISO 22000-certificeret
I 2012 blev inco ISO 22000 certificeret, hvilket er et bevis på, at vi efterlever alle krav til fødevaresikkerhed stillet ved lovgivning, myndigheder og af kunder. Vi har en kompromisløs tilgang til fødevaresikkerhed, hvilket er udgangspunktet i alt, hvad vi foretager os.
Det SKAL nemlig både være trygt og sikkert at handle i alle vores butikker.
BONUS INFO
Vi har vores egen Kvalitetsafdeling, som sørger for at alle krav, regler og retningslinjer vedr. fødevaresikkerhed bliver overholdt.
2016
inco i Glostrup åbner
D. 16. august 2016 slog inco i Glostrup dørene op og nu findes 3 butikker på landsplan. Butikken er placeret på Ejby Industrivej 111, hvortil der er nem tilkørsel fra motorvej og masser af parkeringsmuligheder.
Og i samme moment byder vi nu alle med et CVR nr. velkommen til vores butikker.
BONUS INFO
I butikken i Glostrup findes der kun håndscannere, men du kan med fordel også vælge at downloade vores inco app, så du kan scanne med din egen telefon. Læs mere om inco app'en lige her
2016
inco bliver ISO 14001 og MSC/ASC-certificeret
I 2016 fik vi nogle yderlige og vigtige certificeringer, nemlig ISO 14001 og MSC/ASC.
- ISO 14001 er en miljøledelsesstandard med fokus på miljøforhold og bæredygtighed.
- MSC/ASC er mærkninger, der sikrer fiskeri/fiskeopdræt efter bæredygtige principper.
Du kan læse meget mere om vores politikker, mærkninger og certificeringer lige her
2019
inco i Kødbyen bliver Kgl. Hofleverandør
I 2019 kom inco i Kødbyen i rigtig fint selskab! Vi blev nemlig udnævnt til: Kgl. Hofleverandør.
En udnævnelse vi er meget stolte og beærede over at være tildelt.
BONUS INFO
Titlen tildeles for en periode på 5 år, hvor Hoffet derefter vurderer om betingelserne stadig er opfyldt. Direktør-, ejer- og tronskifte kan også påvirke om titlen kan beholdes. Vi håber selvfølgelig at kunne have den fine titel mange år frem.
2022
inco i Kødbyen fylder 100 år
I 2022 kunne inco i Kødbyen fejre 100-års jubilæum.
Vi er glade, stolte og beærede over at have haft - og stadig har - en så stor rolle på den danske madscene. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at hjælpe dig med at drive din forretning i mange, mange år endnu.
BONUS INFO
I forbindelse med vores 100-års jubilæum fik vi tegner, Lars Refn til at lave denne flotte illustration til os.
Tegningen beskriver vores 3 butikker, vores kundesegmenter og ikke mindst vores inco Gubbe, som vi kalder vores figur, som oprindeligt forestillede en slagter, men som sidenhen er blevet reformeret til også at ligne en bager, konditor eller kok – alt efter øjnene der ser.
Tak til vores dejlige kunder!
Uden alle vores gode og trofaste kunder, havde vi ikke kunne fejre 100 års jubilæum. Så tusinde tak skal lyde til alle jer, der hver dag gør vores hverdag helt fantastisk.
Læs her hvad nogle af vores gode kunder siger om os:
”Jeg er super glad for at handle i inco, af flere årsager.
Jeg startede med en madvogn for 4,5 år siden, og da var inco det første sted jeg kom til. Jeg oplevede en butik som er super serviceminded og med kæmpe vare sortiment. Og ikke mindste vare af høj kvalitet.
Jeg fik hurtigt hjælp og gode relationer til de forskellige afdelinger.
Første klasses service, om det er fysisk i butikken eller når min dygtige sælger lige ringer ang. tilbud, eller bare for at gøre mig opmærksom på de varer jeg handler.
De gange jeg har stået i en akut situation, har Linda altid været hjælpsom.
De nære relationer til de forskellige afdelinger er super vigtig for mig, den sparring man får med medarbejder er helt unik.
I dag har jeg en større fysiske butik, og er stadige glad for at komme i Inco.”
Det lille Køkken
”Grunden til at jeg handler i Inco Glostrup er at de er så søde, nærværende og hjælpsomme. Alle medarbejdere sætter sig ind i hvad jeg bruger, og kender ens behov og forretning. De siger til hvis de har gode tilbud på netop mine varer og hjælper gerne med gode ideer.
Jeg er bare vild med dem, og elsker at komme på besøg der. ”
Jakobsens Pita